vineri, 9 octombrie 2020

Cere un sfat... de la un om înțelept

⁶ Împăratul Roboam s-a sfătuit cu bătrânii care fuseseră pe lângă tatăl său, Solomon...

⁸ Dar Roboam a lăsat sfatul pe care i-l dădeau bătrânii și s-a sfătuit cu tinerii care crescuseră cu el și care erau împrejurul lui.

² Ahazia ... a umblat în căile casei lui Ahab, căci mama sa îi dădea sfaturi nelegiuite.

⁴ A făcut ce este rău înaintea Domnului, ca și casa lui Ahab, căci, după moartea tatălui său, ei îi erau sfetnici, spre pierzarea lui.

¹¹ ... pentru că nesocotiseră sfatul Celui Preaînalt. (Psalmi 107:11)

²³ Căci sfatul este o candelă, învăţătura este o lumină, iar îndemnul și mustrarea sunt calea vieţii. (Prov. 6:23)

² Ioas a făcut ce este plăcut înaintea Domnului în tot timpul cât a urmat îndrumările preotului Iehoiada. (2 Împ. 12:2)

---------------------------------------

Azi dimineață m-a oprit Domnul la textul din 1 Împărați 12. Împăratul Roboam, fiul lui Solomon, ascultă de sfatul unor tineri neîncercați, lipsiți de înțelepciune și de experiența umblării cu Domnul, și consecința, atât pentru împărat cât și pentru întregul Israel, este una dezastruoasă.

Cu toții ne dorim să fim oameni înțelepți, care să știm să chibzuim bine lucrurile, dar trebuie să ne smerim și să recunoaștem că înțelepciunea nu vine peste noi peste noapte și avem nevoie de multe ori de UN SFAT BUN.

Dar nu de puține ori suntem ca niște copilași mândri, plini de ei înșiși, care cred că au ajuns destul de pricepuți și nu mai au nevoie de sfaturile părinților. Sau, la fel de rău din partea noastră, aplecăm urechea la sfaturi din partea unor oameni care n-au fost puși de Dumnezeu să facă slujba aceasta.

Roboam s-a sfătuit cu cei tineri și fără minte și a sfârșit-o rău (1 Împ. 12:6-11)... Amnon, fiul împăratului David, n-a căutat sfatul unui om înțelept, așa cum era de exemplu prorocul Natan, aflat la curtea împăratului, ci a ascultat sfatul "prietenului" său Ionadab, a ajuns să-și necinstească propria soră și a sfârșit mort (2 Samuel 13)... împăratul Ahazia a ascultat de sfaturile mamei sale și ale altora din casa lui Ahab și a murit în scurtă vreme (2 Cronici 22:2-5)... împăratul Ioas a făcut ce este plăcut înaintea Domnului cât timp a urmat îndrumările înțelepte ale preotului Iehoiada. Când Iehoiada a murit și Ioas s-a sfătuit cu cine nu trebuia, a făcut numai rău și a murit ucis de slujitorii lui.

Ajung aceste exemple ca să ne dăm seama ce mult face un sfat bun din partea unui om al lui Dumnezeu și ce dezastru pot produce sfaturile rele?

Un medic chirurg deplângea faptul că oamenii din ziua de azi au început să creadă că se pot descurca și singuri să se vindece, umblând pe tot felul de situri pe internet. Și spunea el că sunt vreo 6 ani de când n-a mai operat un cancer în faza incipientă (de început a bolii). Pentru că oamenii, în loc să se adreseze mai întâi medicului, consultă o mulțime de situri, se uită pe forumuri la toți care-și dau cu părerea sau care-și spun experiențele lor, încearcă tot felul de produse la care se face reclamă, și în felul acesta anii trec, boala se agravează și de multe ori ajung la un medic specialist prea târziu ca să se mai poată face ceva.

Acelasi lucru se întâmplă și în lucrurile spirituale. Frații și surorile – mai ales tinerii – ascultă tot felul de predici, de mărturii, caută pe internet tot felul de articole, și ajung să creadă că sunt destul de înțelepți să discearnă și singuri binele de rău și că nu mai au nevoie de sfatul unui păstor sau al unui om al lui Dumnezeu din adunarea lor, cu experiența umblării cu Domnul. Și fiindcă nu apelează la oamenii rânduiți de Dumnezeu pentru aceasta, ajung în situații limită și chiar unii cad de la credinţă.

Se pare că ultimul lucru la care se gândesc mulți creștini astăzi este să caute un om înțelept și să-i ceară sfatul. Predicile și articolele de pe internet își au rostul lor, dar niște frați înțelepți, "în carne și oase", sunt lăsați de Dumnezeu pentru Biserica Lui.

Un sfat bun de la un om bun este ca un medic bun. Să vă spun o experiență a mea din domeniul medical, pe care o puteți folosi și în domeniul spiritual.

De mai bine de 10 ani aveam o eczemă la mâini. Pielea mi se lua în unele locuri, se înroșea sau forma cruste. Cu trimitere de la medicul de familie am fost la o doctoriță de mai multe ori. Îmi dădea unguente, mai trecea o perioadă, dar iar apăreau. Am tot fost de-a lungul anilor ba la un medic, ba la altul, plătind chiar și consultații de 80-100 lei. Dar nimic, doar puțină ameliorare.

Recent mi-am adus aminte că am o asigurare privată de la firmă. În perioada când serviciul meu a fost profitabil pentru patron, acesta ne-a făcut la fiecare angajat câte o asigurare medicală privată plătită de el. Și aveam posibilitatea să merg la orice cabinet particular, pentru că se deconta prin asigurare. Și mi-am adus aminte că am auzit de un medic dermatolog bun, la care nu mă gândisem să ajung vreodată din cauza tarifului consultației: 300 lei.

Am ajuns la dânsul. Un cabinet modest... s-a uitat cu vreo două lupe imense la pielea mea, m-a întrebat tot felul de lucruri legate de obiceiurile mele casnice, și în final mi-a dat un unguent și un preparat de farmacie.

După numai 6 zile de tratament și vreo 6 de pauză (căci l-am întrerupt cu ocazia operației) stau și mă uit la pielea mea de pe mâini și parcă nu-mi vine să cred ce văd.

Un alt medic spunea: "Eu pot să-ți dau un diagnostic bun în 30 minute pentru că am în spate 30 de ani de experiență profesională". Același lucru se întâmplă și în cele spirituale. Oameni ai lui Dumnezeu, încercați de-a lungul unei vieți de umblare cu Domnul, ne pot asculta, ne pot întreba tot de felul de lucruri și în final ne pot da un sfat (un "diagnostic" și o soluție) pentru situația în care ne aflăm.

Problema nu este că nu ar exista sfătuitori buni, ci că, din păcate, nu ne place să mergem la ei și să ascultăm sfaturile lor.

De aceea, cei mai în pericol dintre creștini sunt cei care nu ascultă de niciun sfat și de nicio mustrare. Ei văd că viața lor spirituală merge în jos, că priceperea lor nu-i ajută, dar nu se smeresc să ceară sfatul unuia pus acolo de Dumnezeu și care-i poate ajuta.

¹ Un om care se împotrivește tuturor mustrărilor va fi zdrobit deodată și fără leac. (Proverbe 29:1)

¹² Batjocoritorului nu-i place să fie mustrat, de aceea nu se duce la cei înţelepţi. (Proverbe 15:12)

Domnul să ne ajute să înțelegem și lucrul acesta important pentru mersul nostru spre Împărăția lui Dumnezeu, și anume că "El a dat pe unii apostoli, pe alţii proroci, pe alţii evangheliști, pe alţii păstori și învăţători pentru desăvârșirea sfinţilor..." (Efeseni 4:11-12)

O zi binecuvântată! Mărit să fie Domnul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu