marți, 10 ianuarie 2017

Pune-ți viața în rânduială

Sunt unii oameni care știu să-și pună viața materială în rânduială. S-au îngrijit să facă o școală ca să aibă un servici bun, și-au ales o soție cuminte, au copii, au fost înțelepți în felul lumii și au strâns ceva bani la bancă pentru zile negre, au asigurare medicală pentru orice boală, au asigurare de viață (ca să nu-și lase partenerul fără suport material în cazul unui deces). Și-au făcut chiar și testamentul, pentru ca să nu fie certuri între urmași după moartea lor.
„Aşa vorbeşte Domnul: ‘Pune-ţi în rânduială casa, căci vei muri
şi nu vei mai trăi’.” (Isaia 38:1)
Dacă privești de afară lucrurile, un astfel de om are viața materială pusă în rânduială. Este ceea ce dorea să facă și bogatul căruia i-a rodit țarina (Luca 12:16-21), să-și pună viața și mai bine în rânduială, ca să trăiască o viață fără griji până la adânci bătrânețe.

Același lucru trebuie să-l facem și în privința lucrurilor spirituale, și anume să ne punem viața spirituală în rânduială cu Dumnezeu.

RÂNDUIALA VIEȚII SPIRITUALE
Dacă avem o privire de ansamblu asupra Noului Testament, am putea rândui evenimentele care trebuie să se petreacă în viața noastră în felul acesta:

1. POCĂINȚA (Fapte 20:21)
2. CREDINȚA ÎN DOMNUL ISUS (Fapte 20:21)
3. NAȘTEREA DIN NOU (Ioan 3:7; 2 Corinteni 5:17; Galateni 6:15)
4. BOTEZUL = LEGĂMÂNTUL DE URMARE ȘI ASCULTARE A DOMNULUI ISUS (Marcu 16:15-16)
5. ATAȘAREA LA O ADUNARE A DOMNULUI (Fapte 2:41-44)
6. PARTICIPAREA LA CINA DOMNULUI (1 Corinteni 11:23-34)
7. CREȘTEREA SPIRITUALĂ / SFINȚIREA (creșterea în asemănarea cu chipul Domnului Isus) (2 Corinteni 3:18; Galateni 4:19)
8. SLUJIREA ÎN TRUPUL LUI HRISTOS (Romani 12:3-8)

PUNE-ȚI VIAȚA ÎN RÂNDUIALĂ!
Poate n-ai realizat până acum că nu numai în lucrurile materiale este nevoie de rânduială, ci, cu mult mai mult, este nevoie de rânduială în viața spirituală.

1. Asigură-te că te-ai pocăit cu adevărat de viața ta păcătoasă, că o consideri o urâciune și că nu vrei să te mai întorci la ea.
2. Asigură-te că ai primit în dar credința în Domnul Isus Hristos, credința în jertfa Lui pentru păcatele tale, credința că Isus este Fiul lui Dumnezeu (Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat) și credința că „în nimeni altul nu este mântuire” (Fapte 4:12).
3. Asigură-te că ești născut din nou, că ești o făptură nouă, că nu mai ești un rob al păcatului.
4. Asigură-te că ai găsit în sfârșit „comoara” mult căutată (Matei 13:44) și mărgăritarul de mare preț (Matei 13:46), și că-L iubești pe Domnul Isus „cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău şi cu toată puterea ta” (Marcu 12:30) și că nu iubești pe nimeni altcineva mai mult decât pe El (Matei 10:37).
5. Pe baza celor dinainte, fă un legământ cu Domnul în apa botezului, arătând prin aceasta că omul tău vechi (atras și predispus către păcat, către rău) a murit și că în tine a luat naștere o ființă nouă (atrasă și predispusă către bine, către sfințenie, către cer).
6. Atașează-te de o adunare a Domnului și integrează-te. Ar fi multe de spus despre adunarea la care să te atașezi, dar am acum în minte un lucru principal: să fie o adunare unde ești ajutat să fii mai asemănător Domnului Isus Hristos, nu lumii de unde tocmai ai ieșit. Apostolul Pavel îi mustra pe credincioșii din Corint, „vă adunați laolaltă nu ca să vă faceți mai buni, ci ca să vă faceți mai răi.” (1 Cor.11:17)
7. Atașează-te de Cina Domnului, înțelege-o bine (1 Corinteni 11:23-34) și nu-ți permite niciodată să o ocolești.
8. Asigură-te că folosești mijloacele harului (timpul de părtășie cu Domnul în Cuvânt și Rugăciune, cărțile oamenilor lui Dumnezeu, predici ale oamenilor lui Dumnezeu) pentru a crește spiritual. Asigură-te, de asemenea, că ai tăiat sursele prin care chipul lumii să mai aibă acces în viața ta (cărțile lumii, muzica lumii, filmele lumii, filozofia lumii, și toate celelalte lucruri ale lumii care te depărtează de viața evlavioasă).
9. Caută să-L slujești pe Dumnezeu după darurile pe care le-ai primit, fie că o faci într-un cadru „oficial” (o slujbă cunoscută în biserică), fie că o faci într-o multitudine de moduri „neoficiale”

DERANJAMENTE ÎN RÂNDUIALA SPIRITUALĂ
Uneori, rânduiala vieții spirituale este afectată și lucrurile se dau mai mult sau mai puțin peste cap.

1. Am cunoscut frați care au venit ani de zile la adunare, dar n-au luat hotărârea de a face un legământ cu Domnul în apa botezului.
2. Alții n-au reușit ani de zile să se atașeze de o adunare a Domnului, așa cum, în lume, unii trăiesc mulți ani sau chiar toată viața în concubinaj, fără să se căsătorească.
3. Alții au căzut într-o stare de păcat și nu și-au mai rezolvat-o de ani buni, și de atunci merg sporadic la Casa Domnului și au abandonat de tot Cina Domnului.
4. Alții au fost prinși de îngrijorările vieții acesteia, sau de afaceri, și au abandonat creșterea spirituală (de exemplu, nu mai au poftă de citirea Cuvântului) și slujirea Domnului.

REVENIREA LA RÂNDUIALĂ
Cinci din cele 7 biserici din Apocalipsa (cap.2-3) ieșiseră din rânduiala cu Domnul. Duhul Sfânt le spune tuturor acestora să se pocăiască și să intre din nou în rânduială.

Dragii mei, dacă cineva n-a intrat în rânduială, să intre cât mai este vreme și cât se mai spune „astăzi” (Evrei 3:13). Iar dacă cineva a ieșit din rânduială, să intre la loc.

1. Trăiești încă în păcat? POCĂIEȘTE-TE, MĂRTURISEȘTE-ȚI PĂCATELE și CREDE ÎN DOMNUL ISUS CARE A MURIT PENTRU ELE.
2. Nu te-ai botezat? FĂ UN LEGĂMÂNT CU DOMNUL! Dă un telefon la păstorul bisericii și anunță-l să te pună pe lista celor care vor începe cateheza. Nu mai aștepta până mâine. Declarația tâlharului de pe cruce „Doamne, adu-ți aminte de mine, când vei veni în Împărăția Ta!” (Luca 23:42) l-a salvat pentru veșnicie. Dă-i telefon păstorului și spune-i „Aduceți-vă aminte și de mine când începeți cateheza în vederea botezului”, și declarația aceasta a ta, făcută cu curăție de inimă, te va salva dacă se întâmplă să mori și nu mai ajungi până la botez.
3. Ești botezat, ai schimbat orașul și nu știi la care adunare să mergi? NU MAI AȘTEPTA AȘA, „ÎN AER”! Roagă-te și caută adunarea unde te călăuzește Domnul.
4. Ai căzut într-un păcat personal? Sau nu poți ierta păcatele altora față de tine? Sau te-a prins lumea în „mrejele ei” (robit de bani, de modă, de televizor sau internet)? Sau ți s-a stins dragostea pentru Dumnezeu, deși El te-a iubit și te iubește încă așa de mult? Sau ești într-o stare de apatie, de delăsare? MĂRTURISEȘTE-ȚI PĂCATELE și ÎNTOARCE-TE LA RÂNDUIALĂ. Dacă nu ești liniștit și împăcat doar cu mărturisirea păcatelor în fața lui Dumnezeu, mărturisește-le unui frate de încredere (sau surori). Dacă nici așa nu ești împăcat, cheamă pe prezbiterii bisericii, spune-le că vrei să intri în rânduială și vrei să începi cu mărturisirea păcatelor care te-au făcut să te depărtezi de Dumnezeu și de adunare. Nu lăsa ca mândria sau rușinea, prin nemărturisirea păcatelor, să te ducă în iad, când știi că Isus a murit pentru păcatele noastre.
5. Ai fost dezamăgit de vreo slujire în adunare și ai încetat să mai slujești „oficial”? SUNT NENUMĂRATE MODURI ÎN CARE ÎL POȚI SLUJI PE DUMNEZEU, nu trebuie doar „oficial”. Ridică-ți ochii și privește în jur. Roagă-te, și Domnul îți va arăta câmpul tău de slujire.

Dragi frați și surori, SĂ NE PUNEM VIAȚA ÎN RÂNDUIALĂ! Până într-acolo încât să fim liniștiți, fericiți, împliniți, așteptând cu bucurie și nădejde venirea Domnului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu