sâmbătă, 30 aprilie 2016

Astupați locurile goale pe unde s-ar putea strecura diavolul

Fiţi treji şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte şi caută pe cine să înghită. Împotriviţi-vă lui tari în credinţă, ştiind că şi fraţii voştri în lume trec prin aceleaşi suferinţe ca voi.  (1 Petru 5:8-9)

Fiți treji și vegheați!
Nu dormiți. Nu închideți ochii. Priviți. Vedeți pe unde s-ar putea strecura cel rău. El caută mereu o portiță, o fisură, un loc gol, un loc nepăzit cum trebuie, un loc neglijat.
Un paznic vigilent se uită când într-o direcție, când în alta, verifică încuietorile, ferestrele, acoperișul. Se gândește la toate locurile și mijloacele posibile pe unde ar putea intra hoțul.

Vegheați în primul rând în direcțiile pe unde pot veni păcatele mari. Aveți grijă să nu fiți prinși de vreun flirt. „Fugiți de curvie!” (1 Corinteni 6:18) este o avertizare majoră din Scriptură. Mulți care nu au vegheat au fost prinși în mrejele curviei. Vă sfătuiesc din toată inima să nu stați singur (singură) în prezența cuiva de sex opus, undeva într-o încăpere sau într-un loc pustiu. Aduceți-vă aminte de Iosif. Fugiți ca dracul de tămâie de relații prea apropiate cu sexul opus. Aveți grijă să nu vă prindă iubirea de bani, care este rădăcina tuturor relelor. Unii s-au obișnuit să aibă bani, să trăiască pe picior mare, să nu ducă lipsă. Sunt mereu în căutare după un salariu mai bun, după o afacere în plus de unde să mai scoată niște bani. Aveți grijă la îmbuibare. Prin supermarketuri ne sunt trezite toate poftele trupului, dacă nu veghem. Dacă nu te poți abține să mănânci cumpătat și să nu-ți stea gândul la mâncare, ar trebui să-ți faci cumpărăturile la magazinul mixt de la colțul străzii. Îmbuibați cu mâncare bună, cu dulciuri din belșug, nu ne mai putem ridica prea mult de la pământ către culmile cerești.
Potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale
Diavolul se învârte mereu în jurul nostru, doar doar ne-o prinde cu garda lăsată jos în vreun domeniu. Mă gândeam cât de mult s-a învârtit și în jurul împăratului David. Ani de zile nu l-a prins. Dar nu s-a lăsat. A încercat să-l facă să-l urască pe Saul și chiar să-l omoare. L-a îndemnat chiar prin oamenii apropiați lui, dar n-a reușit. David a încheiat relația cu Saul printr-o cântare de jale dedicată celui ce fusese unsul Domnului. A încercat să-l prindă cu bogății. Nu era de ici-colea ca un cioban să ajungă rege. Dar David a dăruit totul pentru ridicarea Templului Domnului după moartea lui.
Și totuși, într-un moment de neveghere, diavolul l-a prins pe picior greșit. A găsit un loc gol pe unde să se strecoare. Toți bărbații viteji erau la război, dar David a rămas acasă printre slujnice, printre femeile ale căror soți erau pe front. Locul lui David nu era acolo. Și s-a întâmplat tragedia, căderea lui în curvie, care mai apoi a atras atâta durere în casa lui.

Un loc gol
Asta caută diavolul. Locuri goale. A prins-o pe nevasta lui Lot că lăsase un loc gol pe unde să intre în inima ei lumea aceasta cu poftele ei, l-a prins pe David că avea „timp liber” de lenevit și de căscat gura la ce nu trebuie, i-a prins pe Anania și Safira cu lăcomia de bani, ...

Dumnezeu ne atenționează că „fiii veacului acestuia sunt mai înțelepți decât fiii luminii” (Luca 16:8). Vedem clar în zilele nostre că diavolul caută ca omul să nu mai aibă nicio fisură în programul lui, prin care să pătrundă Dumnezeu. Auzeam un coleg vorbind despre felul în care-și ocupă timpul liber: luni la sala de forță, marți la Baia Comunală la piscină, miercuri se întâlnește cu mai mulți prieteni să se joace pe calculator, joi la cinema 3D, și tot așa. Tot timpul ocupat cu lucrurile vieții acesteia. Și copilul lui la fel: luni la meditație la limba engleză, marți - pian, miercuri - dans modern, joi - cursuri de înot, etc. Până și duminica dimineață era copilul ocupat cu nu știu ce club de societate. În afară de asta, să nu uităm televizorul cu 100 de canale, internetul cu zeci de mii de situri, telefonul mobil cu sute de gadget-uri și Facebook-ul. Totul este dirijat de cineva din spate în aceste vremuri din urmă, ca omul să nu mai aibă niciun timp liber să se gândească la Dumnezeu și la mântuirea sufletului. Viața aceasta este prea fascinantă.

Și lucrurile acestea i-au prins până și pe credincioși. Nu pot uita vorbele unei surori de la țară, care mărturisea căderea la care ajunsese: „Frate, m-a prins cel rău cu nenorocirea asta de televizor. Fac ce fac, îi mai dau drumul. Mai hrănesc găinile, mai văd un telejurnal; mai sap puțin în grădină, vin și mă odihnesc la o telenovelă.” O întreb: „dar cum era, soră, acum 10 ani?” „Ehe, frate. Ce vremuri. Nu-mi venea să mă mai ridic de pe genunchi, și nici să las biblia din mână.”

În același fel, Dumnezeu știe că pentru om nu există decât o șansă să biruiască lumea aceasta cu poftele, păcatele și ispitele ei extraordinare, și anume nici omul să nu lase vreo fisură pentru lucrurile diavolului. Așa înțelegem îndemnurile lui Dumnezeu: „Ferice de omul care ... cugetă zi și noapte la Legea Domnului” (Psalm 1:1-2), „Rugați-vă neîncetat” (1Tes. 5:17), Sfinţii care sunt în ţară, oamenii evlavioşi, sunt toată plăcerea mea.” (Psalmi 16:3)

Fiți mereu ocupați cu lucrurile spirituale: citind și meditând, rugându-vă, slujind Domnului. Și nu lăsați portițe către cel rău. Vreo colegă zvăpăiată care vă cam privește în ochi, vreun coleg căruia îi cam scapără ochii, o sticlă de vin uitată prin casă, care vă face cu ochiul, un televizor cât jumătate de perete și o telecomandă care s-a lipit de mână, vreun raion de dulciuri unde vă lasă gura apă, sunt tot felul de momeli prin care diavolul dă târcoale să ne prindă în cursele lui.

UN LOC GOL - ASTA ESTE CEEA CE DIAVOLUL CAUTĂ. NU-I LĂSA LOCURI GOALE PE UNDE SĂ SE POATĂ STRECURA ÎN VIAȚA TA. Nu te tolăni în pat, că te va mânca palma să dai drumul la telecomandă, ci mai degrabă citește Cuvântul, roagă-te și caută cum să-L slujești pe Domnul. Nu ieși să caști gura la vitrine sau în mall fără scop, doar de dragul de a mai face o plimbare, că te vei umple de poftele lumii acesteia prin muzica și reclamele de acolo, vei fi ispitit să cheltui banii degeaba sau să te îmbuibi. Mai bine ieși și te plimbă într-un parc. Și ia cu tine un Nou Testament, un pliant sau un ziar creștin - și roagă-te să-ți scoată Dumnezeu în cale pe cineva căruia să-i vorbești de mântuirea sufletului. Păzește-ți ochii de vederea lucrurilor deșarte. Nu te du la petreceri lumești, la balurile bobocilor sau pe la mini-revelioane organizate în scopuri de destrăbălare, de afișare a trupurilor în văzul lumii. Nu te du în concediu la mare, să-ți umpli mintea cu tot dezmățul de pe plaje. Dacă ai nevoie de niște zile de odihnă, du-te undeva la munte, într-un loc mai retras de nebunia lumii acesteia. Sau, și mai bine, petrece-ți concediul la vreo conferință creștină. Dar ai grijă să fie una serioasă. Să te interesezi dinainte de programul conferinței, ca nu cumva să nimerești pe la vreuna cu bufet suedez, piscină și saună, așa cum am nimerit eu din neștiință. Că pleci de acolo mai golit spiritual decât te-ai dus. Ani de zile am fost și eu orb, și n-am înțeles câte portițe lăsăm nepăzite și neîncuiate în fața vrăjmașului. Și ne mai mirăm apoi că sunt atâția creștini căldicei, că se întâmplă atâtea căderi de la credință și divorțuri între creștini.

Dar soluția cea mai sigură de a sta tare în fața atacurilor furibunde ale diavolului, și a nu fi înghițit de el, rămâne aceea de a fi fericit cu Dumnezeu, de a cugeta zi și noapte la Cuvântul Lui, de a te ruga neîncetat, de a căuta părtășia cu oamenii evlavioși și de a căuta să-L slujești după puterea și darurile primite. Bucuria acestor lucruri spirituale te va face să n-ai niciun loc gol și să-ți fie scârbă să petreci timp cu lucrurile lumești: „Pe cine altul am eu în cer în afară de Tine? Şi pe pământ nu-mi găsesc plăcerea în nimeni decât în Tine.” (Psalmi 73:25); „Cât pentru mine, fericirea mea este să mă apropii de Dumnezeu...” (Psalmi 73:28)

3 comentarii:

  1. Doamne, mult adevår este in acest mesaj.Totusi nu inteleg prea bine cu dulciurile,sper cå nu e påcat så måninci ceva dulce, din cånd in cånd!
    domnul så vå binecuvinteze!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În primul rând, trebuie să spunem și noi cum a spus Isus: „Nu ce intră în gură spurcă pe om; ci ce iese din gură, aceea spurcă pe om.” (Matei 15:11). Nu este păcat să mănânci ceva dulce. Deși am vorbit în special de dulciuri, am vrut să mă refer de fapt la situația în care scăpăm lucrurile de sub control, și, facem ce facem, ne îmbuibăm cu alimentele preferate. Când mintea ne stă la mâncare, spiritul slăbește. Mă rog Domnului să experimentăm și noi viața Domnului Isus, așa cum o vedem în Evanghelia după Ioan:
      „În timpul acesta, ucenicii Îl rugau să mănânce şi ziceau: „Învăţătorule, mănâncă!” Dar El le-a zis: „Eu am de mâncat o mâncare pe care voi n-o cunoaşteţi.” Ucenicii au început să-şi zică deci unii altora: „Nu cumva I-a adus cineva să mănânce?” Isus le-a zis: „Mâncarea Mea este să fac voia Celui ce M-a trimis şi să împlinesc lucrarea Lui.” (Ioan 4:31-34)

      Ștergere
  2. Mulțumesc pentru mesaj!

    RăspundețiȘtergere