sâmbătă, 1 octombrie 2016

Chuck Smith - O viață eficientă de rugăciune (Capitolul 1)

O VIAȚĂ EFICIENTĂ DE
RUGĂCIUNE


Chuck Smith

"Cea mai grozavă armă a creștinului este rugăciunea!"



INTRODUCERE

Trăim astăzi vremuri disperate. Totuși Biserica nu este disperată.
Isus le-a spus lui Petru, Iacov și Ioan "Ce, un ceas n-ați putut să vegheați împreună cu Mine?" (Matei 26:40) "Rușine să-ți fie, Petru!", am spune noi. "Rușine, Ioane! Ce îngrozitor! Să nu vegheați împreună cu Domnul nici măcar o oră!" Însă băgați de seamă. Ori de câte ori îndreptați un deget spre altcineva, alte trei sunt îndreptate spre d-voastră.
Rugăciunea este cea mai importantă activitate în care un creștin născut din nou se poate angaja. Ar trebui să se afle în capul listei d-voastră de priorități, căci cu certitudine lumea din jurul nostru are disperată nevoie de rugăciune. Dumnezeu vrea să facă o lucrare extraordinară în aceste ultime zile. Iar rugăciunea este singura care va schimba lucrurile. Și numai ea va stăvili revărsarea răului.
Această culegere de studii despre rugăciune vă prezintă anumite versete din Scriptură, gânduri și reguli. Atunci când sunt puse în practică în viață d-voastră, acestea vă vor aduce într-o nouă relație cu Dumnezeu, făcându-vă să experimentați o mult mai eficientă și dinamică viață de rugăciune, să luptați împotriva forțelor răului din aceste ultime și disperate zile și să învingeți. „Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești.” (Efeseni 6:12), astfel că armele războiului nostru nu pot fi carnale. Rugăciunea este cea mai puternică armă pe care o posedăm în arsenalul nostru spiritual, și prin aceasta putem surpa întăriturile inamicului. Are Satan o fortăreață în conducerea orașului tău? Are el o întăritură în soțul tău, sau în soția ta sau în copii? Prin această carte vei învăța cum să dărâmi aceste bastioane (fortărețe, întărituri).



CAPITOLUL 1





CE ESTE RUGĂCIUNEA?

Rugăciunea poate fi exprimată în trei aspecte fundamentale: închinare, cerere și mijlocire, cu variații în cadrul fiecărei forme.


        Închinarea
Primul aspect fundamental al rugăciunii este închinarea. Ea este rezultatul spontan al conștientizării prezenței lui Dumnezeu. Atunci când îmi dau seama de măreția lui Dumnezeu, de apropierea Lui față de mine și de dragostea Lui, răspund în mod natural cu o profundă închinare lăuntrică adusă Lui. Într-o zi urmăream un țânțar care zbura în jur. M-am mirat de cât de mic era, și totuși cât de minunat era proiectat. El putea să sfideze legile gravitației, suspendându-se singur în aer, iar după aceea să se deplaseze cu atâta repeziciune în jur. „O, Doamne,” – am exclamat – „ești atât de înțelept până și în designul unor forme de viață atât de mici!”
Închinarea adusă geniului creator al lui Dumnezeu este o formă de rugăciune. Înseamnă acea conștientizare a ceea ce este El, iar ceea ce a făcut ne inspiră închinarea. Atunci când recunosc înțelepciunea și puterea lui Dumnezeu nu pot decât să mă închin Lui cu venerație. Recunoștința și lauda se ridică spontan atunci când devin conștient de bunătatea lui Dumnezeu față de mine, pe care știu că nu o merit.
Creștinii ar trebui să se angajeze în mod constant în această formă de comuniune și rugăciune. Ar trebui să fim mai conștienți de El în timp ce El ne vorbește prin natură. Vedem puterea Lui în furtună și în fulger. „În foșnetul ierbii, Îl aud trecând. El îmi vorbește pretutindeni.” Câteodată dăm glas închinării noastre, dar de cele mai multe ori, nu. Este pur și simplu un sentiment copleșitor în interiorul inimilor noastre care apare atunci când Dumnezeu ni se descoperă pe Sine Însuși într-o mulțime de feluri. Iar noi doar spunem, „Oo, Dumnezeu este atât de bun!” Ne închinăm Lui și avem părtășie cu El recunoscând dragostea și harul Său.
Cererea
A două formă de rugăciune este cererea, când îmi aduc nevoile mele înaintea lui Dumnezeu și îi cer Lui ajutorul de care am nevoie disperată. Zi de zi strig către Dumnezeu cerându-i înțelepciune, călăuzire, putere și pro-vizii. Există unii oameni care desconsideră rugăciunea de cerere personală, spunând că ar fi o dovadă de egoism. Ei spun că este greșit să te rogi ceva pentru tine însuți fiindcă se cuvine să te gândești mai mult la alții.
Doamne, fă-mă să trăiesc zi de zi,
Într-o așa uitare de sine
Astfel ca și atunci când îmi plec genunchii să mă rog,
Rugăciunea mea să fie pentru alții.

Ajută-mă ca în tot ce săvârșesc
să fiu mereu sincer cu adevărat,
Știind că tot ce fac pentru Tine,
Trebuie să fie făcut pentru nevoile altora.

Alții!”, Doamne, da, „alții!” –
Acesta să-mi fie motto-ul vieții mele,
Ajută-mă să trăiesc pentru alții,
Ca să trăiesc pentru Tine.
O frumoasă poezie care exprimă adevărul. Ar trebui să mă rog pentru alții și să fiu preocupat de nevoile lor. Cu toate acestea, trebuie de asemenea să fiu preocupat în rugăciune și de propriile mele nevoi. Numiți-o cum vreți, însă și eu am anumite nevoi definite care trebuie împlinite înainte de a putea fi de folos altora.
Biblia spune că, "plugarul trebuie să muncească înainte ca să strângă roadele" (2 Tim.2:6). Cu alte cuvinte, nu poți să dăruiești ceea ce nu ai. E ca și cu bubițele de pojar pe care nu poți să le dai până ce nu le ai. De aceea, trebuie întâi să fiu un părtaș al harului, iubirii, tăriei și puterii lui Dumnezeu. Atunci, când eu am parte de acestea, dețin ceva ce pot să fac parte și altora.
Unul din ucenicii lui Isus a spus, "Doamne, învață-ne cum să ne rugăm, la fel cum Ioan și-a învățat ucenicii lui". Atunci Isus i-a învățat acea rugăciune model: "Tatăl nostru, care ești în ceruri. Sfințească-se Numele Tău; vie Împărăția Ta; facă-se voia Ta, precum în ceruri așa și pe pământ" (Luca 11:1-2). Prima parte a rugăciunii îi este adresată lui Dumnezeu, însemnând închinarea adusă lui Dumnezeu pentru ceea ce este El: "Sfințească-se Numele Tău". După aceea urmează rugăciunea pentru Împărăția lui Dumnezeu: "Vie Împărăția Ta".
Chiar următoarea cerere este, "Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă în fiecare zi... și nu ne duce în ispită, ci izbăvește-ne de cel rău" (Luca 11:3-4). Acestea sunt cereri personale pentru propriile mele nevoi. Eu am cu adevărat nevoi, iar Dumnezeu dorește ca eu să aduc aceste nevoi înaintea Lui. Nu este nimic greșit în a mă ruga și în a-i cere lui Dumnezeu să-mi procure banii de chirie sau să se îngrijească de orice altceva pot avea nevoie.
Mijlocirea
A treia formă de rugăciune, mijlocirea, este un exemplu de rugăciune care poate fi considerată a fi muncă. A te închina lui Dumnezeu nu este muncă – lucrul acesta este minunat! Închinarea înseamnă o minunată și spontană părtășie și comuniune cu Dumnezeu. Cererea nu înseamnă nici ea prea multă muncă fiindcă sunt atât de preocupat de ceea ce eu am nevoie încât mă implic în ea foarte ușor. Dar atunci când încep să mijlocesc începe truda.
În remarcile sale de încheiere adresate bisericii din Colose, Pavel îl menționează pe unul din tovarășii săi de lucrare și anume pe Epafra. "Epafra, care este unul dintre ai voștri, vă trimite sănătate. El, rob al lui Hristos, totdeauna se luptă pentru voi în rugăciunile sale" (Coloseni 4:12). Aici rugăciunea este descrisă ca fiind muncă.
Prin rugăciunea de mijlocire mă depășesc pe mine însumi și mă rog, nu pentru propriile mele nevoi, ci pentru nevoile celor din jurul meu. Mă rog pentru familia mea, pentru prietenii și vecinii mei care nu-L cunosc încă pe Isus Hristos. Mă rog pentru nevoile acelora din trupul lui Hristos. Aduc înaintea lui Dumnezeu tot felul de nevoi ale altora, nevoi care au intrat în atenția mea.
Doar în timpul rugăciunii de mijlocire devin conștient de ceea ce rugăciunea înseamnă cu adevărat: o bătălie spirituală, o luptă duhovni-cească.

Bătălia
În permanență în jurul nostru are loc un conflict, o bătălie spirituală. Invizibilă ochilor noștri firești este lumea spirituală, care este împărțită în două categorii: forțele binelui și forțele răului. Acestea sunt într-o luptă constantă unele cu celelalte și diametral opuse unele altora. Atunci când îmi încep rugăciunea de mijlocire pășesc direct în mijlocul bătăliei (pe tărâmul războiului spiritual) și încep să lupt în acest război (ostilitate) spiritual.
Apostolul Pavel a spus că "noi nu ne luptăm împotriva cărnii și a sângelui, ci împotriva căpeteniilor și domniilor și a forțelor spirituale ale răului (duhurilor răutății) din locurile cerești." (Efeseni 6:12) De aceea trebuie ca noi să îmbrăcăm toată armura lui Dumnezeu. După aceea, Pavel înșiruie în Efeseni 6 armura sau armătura lui Dumnezeu care ar trebui să-l echipeze pe creștin pentru bătălie.
Căci, a spus apostolul, armele războiului nostru nu sunt firești sau pământești, pentru că nu ne aflăm într-o luptă fizică. Dacă am fi fost angajați în vreuna, atunci am fi avut armele noastre lumești. Dar pentru că ne aflăm într-o bătălie spirituală, armele și armura războiului nostru trebuie să fie spirituale. Prin intermediul lor noi dărâmăm (demolăm, slăbim, umilim) întăriturile (fortăreața) inamicului (2 Cor. 10:4).
Ce veți face oare acum, odată ce sunteți deplin echipați cu toată această armură spirituală? Doar veți aștepta? Nu! Ci intrați în luptă! Cum intrați în luptă? "Făcând în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni și cereri" (Efes. 6:18). Ați fost încinși pentru luptă – atunci începeți să luptați!

Planul de Bătălie
Scena conflictului spiritual se află tocmai aici pe pământ. Scopul conflictului este de a stăpâni pământul și viețile oamenilor de pe el.
De drept pământul aparține lui Isus Hristos. El l-a creat și l-a dăruit omului. Însă omul l-a pierdut în favoarea Satanei. Isus a venit și l-a răscum-părat pentru El Însuși. El a răscumpărat lumea și ne-a răscumpărat pe noi prin sângele Lui, la Golgota. Pentru o vreme, când Isus atârna pe cruce, Satana a crezut că el este învingătorul. Însă în a treia zi Isus a înviat din morți triumfând asupra morții, iadului, mormântului și asupra Satanei.
Ioan ne spune în 1Ioan 3:8 că Isus s-a arătat ca să distrugă lucrările diavolului. Aceasta a făcut-o prin moartea Sa pe cruce (Evrei 2:14). El a înfrânt forțele Satanei, a distrus căpeteniile și puterile spirituale care erau îndreptate împotriva noastră, le-a țintuit pe crucea Sa, a triumfat asupra lor și a afișat public victoria Sa (Coloseni 2:14-15). Deși, de drept, lumea aparține acum lui Isus Hristos, Satana caută să-și mențină cu forța controlul și puterea asupra ei. La fel ca atunci când Dumnezeu l-a lepădat pe împăratul Saul de la a mai împărăți peste Israel și i-a cerut profetului Samuel să-l ungă pe David în locul lui, dar Saul, prin forță, a încercat să-și mențină controlul asupra a ceea ce nu-i mai aparținea de drept și a căutat să gonească pe David din împărăție.
De asemenea și Isus Hristos are o metodă de a cuceri lumea, însă nu cu forța. Isus caută să-i atragă pe oameni la El Însuși și în Împărăția Lui prin dragoste. În felul acesta continuă în lume războiul pentru controlul asupra vieților indivizilor. Satana angajează o extraordinară forță și presiune pentru a-i ține pe oameni în tabăra lui. Însă Isus, chemându-i și atrăgându-i cu o dragoste blândă, caută să-i convingă pe oameni să-și supună Lui viețile lor.
Atunci când pătrunzi în rugăciunea de mijlocire, te arunci în mijlocul bătăliei. Ea devine muncă fiindcă ești angajat împotriva forțelor întunericului și ale iadului. Tu ataci cu rugăciune pozițiile (fortăreața) vrăjmașului. Tu ești martor al stăpânirii pe care Satana o are asupra vieților celor din jurul tău. Prin rugăciune poți să înaintezi berbecele și să demolezi redutele pe care inamicul le deține în viețile oamenilor – eliberându-i de sub puterea care-i ține captivi.
Acest fel de rugăciune, care este războiul rugăciunii în Duhul, devine o adevărată muncă. Atunci începi să înțelegi ce a vrut să spună Pavel când scria că Epafra "totdeauna se luptă pentru voi în rugăciunile sale" sau, mai sugestiv, că "trudea cu ardoare" (după cum versiunea din engleză spune) în rugăciune. De aceea este extraordinar atunci când realizezi că rugăciunea este factorul decisiv în această luptă spirituală.
Satana este un inamic foarte neînduplecat și un luptător foarte încăpățânat. El cedează doar ceea ce e nevoit să cedeze și doar atunci când nu mai are încotro. De aceea rugăciunile voastre trebuie să fie foarte specifice. Rugăciuni generale și vagi de felul "Doamne, salvează lumea" nu vor produce nicio breșă în tabăra inamicului, nu-l vor face pe Satan nici măcar să clipească din ochi. Însă atunci când aduci înaintea Domnului viața cuiva și ceri ca ea să aparțină lui Isus Hristos, începi să fii specific în rugăciune, și Satan trebuie să cedeze.
"Doamne, prietenul meu George este legat de puterea Satanei. Viața lui este ruinată și distrusă. Mă opun lucrării Satanei în numele lui Isus Hristos și prin biruința crucii Lui. Îți cer ție, Tată, să-l eliberezi de această putere a lui Satan care-l ține sub stăpânirea lui astăzi. Eliberează-l acum, ca să poată cunoaște dragostea lui Isus Hristos. Doamne, lasă ca Duhul Tău să-i vorbească inimii lui și să pună capăt acestei lucrări a lui Satan, care-l ține legat și îl orbește1". Astfel îi vom recupera din cursa diavolului care-i ține captivi.
Încearcă să-ți dai seama că Satana este persistent. Chiar după ce începi să vezi puțină victorie, trebuie să continui în rugăciune pentru a păstra terenul câștigat. În clipa în care câștigi ceva teren, Satan face stânga împrejur și contraatacă pentru a-l recâștiga. De aceea și rugăciunile voastre trebuie să fie perseverente2 (insistente, stăruitoare). Terenul pe care l-ați cucerit de la inamic prin rugăciune, trebuie păstrat în posesie tot prin rugăciune. De multe ori facem o greșeală serioasă atunci când vedem semne ale victoriei în viața cuiva pentru care am mijlocit. Poate că ei au făcut un pas și L-au primit pe Isus Hristos, și au început să citească Biblia, așa că nu ne mai rugăm pentru ei. Adesea sămânța n-a apucat să prindă rădăcină, că vrăjmașul se și întoarce să fure sămânța.
Vestea cea bună este că Satan a fost deja înfrânt. Atunci când noi pornim la luptă deznodământul (finalul) a fost deja hotărât. Isus a triumfat asupra lui Satan și, prin urmare, el trebuie să cedeze atunci când venim împotriva lui în puterea și autoritatea lui Isus Hristos. Revendicați victoria pe care o aveți în Isus Hristos – și viață după viață va fi eliberată atunci când vă ridicați împotriva fortărețelor lui Satan și le dărâmați cu această puternică armă a rugăciunii!
Dumnezeu a făcut rugăciunea accesibilă chiar și celor mai slabi (firavi, plăpânzi) dintre copiii Săi. Rugăciunea este ceva ce fiecare creștin poate practica indiferent de statura lui spirituală. Nu trebuie să fii un gigant spiritual pentru a intra în războiul spiritual. Și nu trebuie să te temi de inamic atunci când intri în bătălia spirituală, fiindcă el a fost deja învins.
Satan știe că rugăciunea are drept rezultat înfrângerea lui. El se va lupta cu tine că să te împiedice de la rugăciune mai mult ca de la orice alt lucru pe care-l faci. Câteodată el chiar te încurajează să fii preocupat de alte activități specifice fiindcă știe cât de zadarnice sunt ele.
Vei fi uimit de deranjamentele care apar atunci când îngenunchezi și începi să te rogi. Telefonul va suna. Sau cineva va bate la ușă. Sau brusc îți vei aminti de un lucru pe care vei vrea să-l faci. Când eu mă rog, obișnu-iesc să-mi iau cu mine un carnețel pe care să-mi însemnez acele gânduri care necesită atenție. Altfel voi fi tentat să mă ridic și să fac aceste lucruri imediat. Satan va face totul pentru a te împiedica de la rugăciune.
Rugăciunea de mijlocire este o adevărată muncă (efort, strădanie, silință, caznă). Înseamnă un adevărat conflict în bătălia împotriva Satanei. Ea este factorul decisiv și de aceea Satana i se împotrivește atât de mult.
Imaginează-ți că cineva te-a atacat pe o stradă întunecată și că a început să se lupte cu tine. Dacă agresorul ar fi scos un cuțit, întreaga luptă ar fi fost concentrată asupra unui singur lucru – cum să pui mâna pe cuțit. Dintr-o dată vei renunța la a-l lovi cu pumnul în nas și vei încerca să-l apuci de încheietura mâinii vrând să-l faci să scape cuțitul, pentru că îți dai seama că este factorul decisiv în această luptă.
Satan știe că rugăciunea îți aduce victoria și că are drept rezultat înfrângerea lui. El știe că este factorul decisiv în această bătălie spirituală. Iată de ce își concentrează toate eforturile lui împotriva rugăciunii. El va face tot ce poate pentru a-ți deranja timpul de rugăciune și pentru a te ține la distanță de rugăciune.

Persistența
Dacă răspunsul la rugăciunile tale nu vine imediat, nu renunța! Pavel spunea despre Epafra că se "luptă (trudește cu ardoare) în rugăciunile lui" pentru frații din Colose (Col.4:12). Nu cred că Epafra a spus, "O, Doamne, binecuvântează Biserica din Colose. În numele lui Isus, Amin". Mai degrabă el l-a așteptat pe Dumnezeu, căutându-l cu stăruință pe Dumnezeu pentru bunăstarea și beneficiul acelei biserici, și a continuat practica rugăciunii zi după zi. Iacov 5:163 vorbește despre rugăciunea fierbinte care ajută mult.
De multe ori noi renunțăm puțin cam prea devreme. Ori de câte ori Satana începe să piardă teren el se aruncă într-un ultim și disperat asalt. Aceasta este clipa în care mult prea adesea obosim și renunțăm, abandonând chiar cu puțin timp înainte de victorie.
Cu anii în urmă, D-l Darby, un bogat agent de asigurări de pe coasta de Est a fost molipsit de febra aurului și a luat drumul Colorado-ului. Ajuns acolo a făcut ceva prospecțiuni și a descoperit în Munții Stâncoși o foarte bogată vână de aur. S-a întors pe coasta de Est și și-a convins pe toți prietenii lui să-și investească banii într-o aventură minieră. Ei au alcătuit o corporație, au cumpărat o mare cantitate de echipament și au extras această extrem de bogată vână de minereu de aur din Colorado.
Cam pe vremea când corporația și-a lichidat datoriile s-a epuizat și vâna de aur. Investitorii au continuat să foreze până ce s-au trezit din nou înglodiți în datorii. În cele din urmă descurajatul domn Darby a pus capăt excavațiilor. A închis mina, s-a dus în Denver și a vândut mina și echipamentul pentru câteva sute de dolari unui negustor de vechituri, iar după aceea D-l Darby s-a întors acasă.
Între timp, negustorul de vechituri a angajat un geolog pentru a cerceta mina și împrejurimile. Geologul s-a prezentat cu o constatare: "Dacă vei săpa cu aproximativ un metru mai încolo de punctul unde D-l Darby a abandonat vei da peste aceeași vână de aur". Negustorul acesta de vechituri a devenit cel mai bogat proprietar de mine din statul Colorado. De la numai un metru în plus! Mă întreb de cât de multe ori și noi ne oprim la numai un metru de victorie?

Revendicați Făgăduințele
Există multe făgăduințe fantastice (nemaipomenite) date nouă în ce privește rugăciunea făcută prin Isus Hristos.
"Adevărat vă spun, că orice veți lega pe pământ, va fi legat în cer; și orice veți dezlega pe pământ, va fi dezlegat în cer... că dacă doi dintre voi se învoiesc pe pământ să ceară un lucru oarecare, le va fi dat de Tatăl Meu care este în ceruri"
Matei 18:18-19
Numărul celor aflați în rugăciune: oricare doi dintre voi. Locul de rugăciune: pe pământ. Țelul rugăciunii: orice lucru. "Va fi dat de Tatăl Meu care este în ceruri". Iată o generoasă și minunată făgăduință!
De asemenea, Isus a mai promis:
"Aveți credință în Dumnezeu. Adevărat vă spun că, dacă va zice cineva muntelui acestuia: „Ridică-te și aruncă-te în mare", și dacă nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ce zice se va face, va avea lucrul cerut. De aceea vă spun că, orice lucru veți cere, când vă rugați, să credeți că l-ați și primit, și-l veți avea"
Marcu 11:22-24
Ce făgăduință fantastică! Isus a spus de asemenea,
"Și orice veți cere în numele Meu, voi face, pentru ca Tatăl să fie proslăvit în Fiul. Dacă veți cere ceva în numele Meu, voi face."
Ioan 13:13-14
Orice lucru!
O altă făgăduință: "Dacă rămâneți în Mine, și dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereți orice veți vrea, și vi se va da" (Ioan 15:7). Sau, "Adevărat, adevărat vă spun că orice veți cere de la Tatăl, în Numele Meu, vă va da. Până acum n-ați cerut nimic în Numele Meu: cereți [în grecește este – 'vă rog cereți'], și veți căpăta, pentru ca bucuria voastră să fie deplină" (Ioan 16:23-24). Iată că aici Domnul vă imploră să-i cereți orice și El a spus că va face.
Acestea sunt făgăduințe extrem de generoase în ce privește rugăciunea. Însă cui au fost acestea făcute? Isus nu vorbea aici mulțimii. În fiecare din cazurile de mai sus, Isus vorbea ucenicilor Săi.
Cine este calificat să fie ucenic? Isus a spus, "Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea, și să Mă urmeze" (Mat.16:24). Un om care s-a lepădat de eu-l lui, și-a luat crucea și îl urmează pe Isus Hristos poate primi aceste făgăduințe și să se bizuie pe ele. Orice el va cere, vrea sau dorește, se va face.
Însă, chiar prin virtutea faptului că un ucenic s-a lepădat de eu-l său, înseamnă că el nu caută lucrurile firii pământești. Faptul că și-a luat crucea lui, înseamnă că nu caută propria lui glorie, ci că se socotește ca fiind mort împreună cu Hristos. El este acum identificat doar după lucrurile pe care Dumnezeu le dorește: a se dărui pe el însuși, ambițiile lui cât și viața lui în totalitate lui Isus Hristos.
De aceea, în ce privește rugăciunile tale, doar prin a te lepăda de eu‑l tău, prin a-ți lua crucea ta și prin a-l urma pe Isus Hristos poți să ai acces la minunatele făgăduințe ale lui Dumnezeu.

Atunci când Răspunsul este „Nu”
S-ar putea că Domnul să nu ne dea ceea ce noi îi cerem, atunci când El are în minte un plan superior pentru viețile noastre.
Moise s-a rugat ca Dumnezeu să-i îngăduie să intre în Țara Făgăduinței. Însă Dumnezeu a spus, "Nu, Moise. De dragul poporului nu poți să intri în țară. M-ai nesocotit (M-ai prezentat într-o lumină falsă) înaintea acestui popor. Acum, ei trebuie să învețe lecția ascultării". Lui Moise, acelui gigant care a vorbit față-n față cu Dumnezeu nu i s-a îngăduit să intre în Țara Făgăduită (Num. 20:7-12).
De-a lungul secolelor începând de atunci, părinții le-au spus copiilor lor istoria lui Moise, omul lui Dumnezeu, care a fost folosit de Dumnezeu în izbăvirea copiilor lui Israel din Egipt și aducerea lor în propria lor țară. Ei povestesc cum Moise s-a dus sus pe munte și cum, în mijlocul focului și al tunetelor, a primit Legea lui Dumnezeu. Povestesc de cel a cărui față a strălucit atât de tare încât a trebuit să se acopere singur cu un văl. De Moise cel care și-a întins toiagul iar Marea Roșie s-a despărțit. Iar după aceea cu glas șoptit le spun copiilor lor: "Însă Moise nu a putut să intre în țară fiindcă l-a nesocotit (l-a desconsiderat) pe Dumnezeu și nu I s-a supus în mod deplin". Pentru a învăța generațiile viitoare ale lui Israel lecția importanței ascultării complete (absolute), Dumnezeu nu a răspuns rugăciunii lui Moise.
Mă mai gândesc și la țepușul în carne al lui Pavel. El a spus, "De trei ori am rugat pe Domnul să mi-l ia". Dar Dumnezeu nu l-a izbăvit. De ce? Dumnezeu i-a oferit lui Pavel o mulțime de descoperiri, iar acel țepuș în carne era menit să-l țină umil, cu picioarele pe pământ. "Mi-a fost pus un țepuș în carne, un sol al Satanei, ca să mă pălmuiască, și să mă împiedice să mă îngâmf". Pavel a spus: "De aceea mă voi lauda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine" (2 Cor. 12:7-10). De fapt, Pavel a învățat să se bucure de acel ghimpe îngrozitor, fiindcă a experi-mentat puterea lui Dumnezeu ca rezultat al acelei infirmități sau slăbiciuni.
Gândiți-vă la rugăciunea fără răspuns a lui Isus. Deși El s-a rugat de trei ori – "Tată, dacă este cu putință fă ca acest pahar să fie depărtat de la Mine" (Matei 26:39), a băut paharul. De ce? Fiindcă Dumnezeu a vrut să ne aducă mântuire fiecăruia dintre noi. Ar trebui remarcat că, deși Isus și-a exprimat dorința Lui, Tatălui, a adăugat ceea ce este atât de important fiecărei rugăciuni: "Totuși facă-se nu voia Mea, ci a Ta" (Luca 22:42). Aceasta este cheia supunerii și a rugăciunii. "Iată Doamne ceea ce vreau eu. Aceasta este dorința mea. Cu toate acestea, facă-se nu voia mea, ci a Ta". Nimic nu mai poate fi adăugat la aceasta! Deoarece scopul real al rugăciunii nu este niciodată să obțin ceea ce voiesc eu, ci ceea ce voiește El.

Rugăciuni Ineficiente
Multe rugăciuni sunt lipsite de efect, fără rezultat, după toate aparen-țele ele nu produc nimic. Ele merg în sus dar nu aduc nimic jos. Și totuși Dumnezeu răspunde la rugăciuni. Aceasta este inspirația (forța motivatoa-re) din spatele oricărei rugăciuni; căci dacă Dumnezeu nu ar fi răspuns niciodată la rugăciuni, nu s‑ar mai ruga nimeni. Dar de ce se aduc atât de multe rugăciuni fără a se obține niciun rezultat?
Anumite lucruri pot de fapt ca să-ți împiedice rugăciunile tale să aibă efect. Întâi de toate, dacă ascunzi păcat în viața ta, rugăciunile tale vor fi împiedicate. Isaia a declarat,
"Nu, mâna Domnului nu este prea scurtă ca să mântuiască, nici urechea Lui prea tare ca să audă, ci nelegiuirile (păcatele) voastre pun un zid de despărțire între voi și Dumnezeul vostru."
Isaia 59:1-2)
Adesea când rugăciunilor mele nu li se răspunde vreau să-l învinovă-țesc pe Dumnezeu. În realitate, greșeala este a mea. Este păcat la ușa mea. David a spus că dacă cuget în inima mea la lucruri nelegiuite, Domnul nu mă va asculta atunci când mă rog (Psalmul 66:18).
După cum a spus Isaia, păcatul rupe legătura ta cu Dumnezeu. E ca și cum ai tăia firul de la telefon. Vei putea să formezi orice număr dorești. Vei putea să vorbești folosind termeni elocvenți și foarte convingători. Totuși, ai firul tăiat. Pur și simplu mesajul tău va merge în pământ și nu va ajunge nicăieri.
În acea clipă rugăciunea devine amăgitoare. Mulți oameni spun: "Știu că nu trăiesc așa cum ar trebui, dar eu încă mă rog". Însă rugăciunile lor nu au nicio valoare. Legătura lor cu Dumnezeu a fost retezată din cauza păcatului din viețile lor. Păcatele lor i-au separat de Dumnezeul lor.
O altă cauză a rugăciunilor fără efect (fără rezultat) este un spirit neiertător sau o atitudine nemiloasă. Isus a vorbit foarte mult de iertare. Atunci când ne-a oferit modelul de rugăciune, a accentuat (a scos în evidență) un punct la finalul ei. „Dacă nu veți ierta oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru din ceruri nu vă va ierta greșelile voastre” (Mat. 6:15). Este important să iertați, fiindcă nu puteți să veniți la Dumnezeu în timp ce aveți ură sau purtați pică unui frate, fără ca aceasta să vă împiedice rugăciunile voastre către Dumnezeu.
Rugăciunile fără efect pot de asemenea să fie rezultatul egoismului. Iacov a spus: "Nu aveți fiindcă nu cereți" (Iacov 4:2). Este adevărat că în multe cazuri pur și simplu nu v-ați rugat. De multe ori o persoană își varsă înaintea mea groaznica poveste a necazurilor ei. Atunci o întreb, "Te-ai rugat?" "Ei bine, nu...". Și totuși acesta este punctul de plecare! Nu aveți fiindcă nu cereți.
După aceea Iacov a continuat să spună: "Sau cereți și nu căpătați"- și aici intervine dificultatea - "pentru că cereți rău, cu gând să risipiți în plăcerile voastre" (Iacov 4:3). În spatele atât de multor rugăciuni se află egoismul sau iubirea de sine.
Când eram la liceu m-am rugat ca Dumnezeu să-mi dea un minunat Ford-uleț, model 1936, făcut la comandă. O, cum am mai poftit după mașina aceea! I-am spus lui Dumnezeu toate lucrurile bune pe care eram dispus să le fac pentru El – de toți copiii pe care i-aș fi luat cu mașina să-i aduc la Școala Duminicală – numai de mi-ar fi dat acea mașină. Ce l-ar mai fi oprit să o facă?
În final nu am primit-o și știu și de ce. Dumnezeu putea să vadă că în mintea mea mă învârteam la volanul ei în jurul liceului, bătând darabana pe portiera ei lucioasă și sperând să atrag atenția tuturor fetelor arătoase din curte. Dumnezeu știa că un Ford '36, de comandă, m-ar fi făcut să mă îngâmf de mândrie. Așa că mi-a dat un Model A (care este o mașină mult mai modestă, n.tr.).
Astfel că multe din rugăciunile noastre sunt foarte orientate spre noi, foarte egocentriste. Așa cum am menționat mai înainte, există nevoi pe care le am și de care Dumnezeu vrea să se îngrijească pentru a le împlini. Ar trebui să mă rog pentru ele, însă trebuie să fiu atent ca nu cumva toate rugăciunile mele să aibă de fapt „eu”-l meu în vedere, ca motiv ascuns.

Sugestii Ajutătoare
Acestea sunt câteva "reguli" pentru rugăciune pe care le-am găsit ca fiind eficiente. Întâi de toate, fă ca voia lui Dumnezeu să fie rugăciunea ta. Cum? Descoperă voia lui Dumnezeu prin intermediul Cuvântului lui Dumnezeu. Dumnezeu ți-a făcut cunoscută voia, intenția și planul Lui în Biblie. Acordă loc Scripturii în rugăciunile tale. De prea de multe ori rugăciunea este numai un monolog, iar tu ești cel care întreține toată conversația. Însă aceasta nu este comuniune. Comuniunea este un dialog, vorbind și ascultând în timp ce Dumnezeu îți vorbește din Cuvântul Lui.
Comunică-i lui Dumnezeu nevoile tale și ale celor din jurul tău. Exprimă-i Lui ceea ce vezi, ceea ce simți și ceea ce dorești. Și după aceea întoarce-te la Cuvânt, iar Dumnezeu îți va vorbi. El îți va sluji și îți va arăta voia și planul Lui pentru viața ta.
După aceea adresează-te Lui din nou: "Iată, Doamne, stă scris în Cuvântul Tău. Înțeleg că asta este ceea ce Tu dorești, așa că îți cer acest lucru în numele lui Isus Hristos". Ascultă și învață să asculți glasul lui Dumnezeu atunci când El îți vorbește prin Duhul Său.
Rugăciunea trebuie adresată Tatălui în autoritatea numelui lui Isus Hristos. La urma urmei tu singur nu ai niciun drept de a fi primit în audiență la Dumnezeu de unul singur. Nu există nicio posibilitate ca tu să poți dobândi un asemenea privilegiu. Singura cale prin care tu poți să ai o audiență la Tatăl este prin Isus Hristos. Isus a spus, "Eu sunt calea, adevărul și viața și nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine" (Ioan 14:6).
Cere-i Tatălui împlinirea nevoilor tale, însă cere-i lucrul acesta în numele lui Isus Hristos. Doar prin Isus Hristos ai dreptul să vii, să fii ascultat și să fii primit. De aceea, când bați, folosește numele lui Isus. "Tată, sunt eu, Chuck, și vreau să vorbesc cu Tine"
El este în stare să-ți răspundă: "Care Chuck? Ce drept ai să bați la ușa Mea?"
Dar când eu bat îi și spun: "Tată, sunt eu, Chuck, și vin în numele lui Isus". Atunci răspunsul va fi: "Haide Chuck, intră! Mi-era dor de tine, să te aud!"

Folosiți-vă Armele
Mai multe victorii sunt obținute prin rugăciune decât prin orice alte metode. Este șocant că, deși Dumnezeu ne-a dat o atât de puternică armă, noi suntem adesea înfrânți (descurajați, demoralizați) – Problema este că, deși posedăm arma, o folosim rareori.
Ca și creștini, se întâmplă ca de multe ori să ne apărăm armele noastre. De exemplu, atunci când oamenii argumentează împotriva Bibliei, noi luăm poziție și o apărăm. Biblia este o armă puternică, o sabie ascuțită cu două tăișuri. Nu încercați să o apărați, folosiți-o! Dacă vă aflați într-un duel, nu cred că veți spune: "Hei, ia te uită! Sabia asta are cel mai bun oțel de sabie din oraș. Are tăișul cel mai ascuțit". Tu nu-ți aperi sabia. Tu îți folosești sabia!
În același fel, noi vorbim întotdeauna despre armă noastră care este rugăciunea. Nu vorbiți despre rugăciune. Rugați-vă. Folosiți armele pe care Dumnezeu vi le-a dat și triumfați asupra vrăjmașului!

1 Și, dacă Evanghelia noastră este acoperită, este acoperită pentru cei ce sunt pe calea pierzării, a căror minte necredincioasă a orbit-o dumnezeul veacului acestuia, ca să nu vadă strălucind lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu. (2 Corinteni 4:3-4)
2 Care rămâne (multă vreme) neschimbat, care continuă să existe sau să dureze (multă vreme); care se menține fără să slăbească în intensitate.

3 Mărturisiți-vă unii altora păcatele și rugați-vă unii pentru alții, ca să fiți vindecați. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit. (Iacov 5:16)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu