sâmbătă, 6 august 2016

Sfatul Tatălui din ceruri ... te va feri


Fiulepăzeşte sfaturile tatălui tău şi nu lepăda învăţătura mamei tale: 
leagă-le necurmat la inimă, atârnă-le de gât. 
Ele te vor însoţi în mersul tău, te vor păzi în pat şi îţi vor vorbi la deşteptare! 
Căci sfatul este o candelă, învăţătura este o lumină, iar îndemnul şi mustrarea sunt calea vieţii. 
Ele te vor feri …  (Proverbe 6:20-24) 

Fiind întristat în dimineața aceasta - ca orice părinte atunci când își vede copilul că nu ascultă întotdeauna sfaturile părinților - am primit acest cuvânt din cartea Proverbelor, de la Dumnezeu.

Pe de o parte am fost întărit de sfatul lui Dumnezeu pentru mine, și anume să nu contenesc în a-mi sfătui copiii din Cuvântul lui Dumnezeu, chiar dacă uneori mi se pare că le intră pe o ureche și le iese pe cealaltă. Mă voi ruga și voi crede că sfaturile îi vor însoți, îi vor păzi, le vor vorbi la deșteptare, îi vor feri de căile rele și îi vor păstra pe calea vieții. 

Iar pe de altă parte, Dumnezeu îmi arată mie câtă nevoie am eu de învățăturile și sfaturile Tatălui meu care este în ceruri, și de aceea să caut  mențin timpul meu de părtășie și timpul de studiu al bibliei, luptând ca acestea  nu fie întrerupte de vacarmul lumii acesteia.

SFATURI ȘI ÎNVĂȚĂTURI. De la Tatăl nostru ceresc, de la părinți, de la oameni ai lui Dumnezeu. O, cât de mare nevoie avem de ele! Ele fac parte din grija lui Dumnezeu pentru copiii Lui. 

Să ne imaginăm un prim caz: 
Înainte de a pleca la școală, un copil este sfătuit de mama sa credincioasă să se poarte frumos acolo: să nu se bată cu colegii, să nu alerge prin clasă, să nu vorbească urât, etc. Dar, ajuns la școală, presiunea este atât de mare, gălăgia este atât de puternică, încât parcă nu-și mai aduce aminte sfaturile mamei. Ar vrea să le rememoreze, dar gălăgia e prea mare.  Și, fără să-și dea seama, este furat de comportamentul mediului în care se află. 

Al doilea caz: 
Copilul se află în aceeași situație, doar că mama lui, ca să-și ajute copilul în urmarea sfaturilor ei, i le scrie într-un carnețel, pe care „i-l atârnă la gât” (îi pune carnețelul în buzunar sau în penar). Când copilul se simte presat de mediu, și gălăgia și ispitele sunt copleșitoare, se retrage încetișor în curtea școlii pe o bancă, deschide carnețelul și cugetă la sfaturile mamei. 

Dragii mei frați, VACARMUL (gălăgia, nebunia) LUMII ACESTEIA CREȘTE PE ZI CE TRECE. Telefoanele mobile, știrile, calculatoarele, televizorul, ne asaltează, ne mănâncă timpul, ne întrerup timpul de părtășie cu Dumnezeu. Tocmai de aceea, ca să ne revenim la „normal”, avem nevoie permanent de SFATURI ȘI ÎNVĂȚĂTURI. „ELE NE VOR FERI ...” - AȘA SPUNE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU. SFATURILE ȘI ÎNVĂȚĂTURILE DIN BIBLIE, DIN CĂRȚILE OAMENILOR LUI DUMNEZEU ȘI DIN GURA OAMENILOR LUI DUMNEZEU NE VOR FERI DE ISPITE, DE ALUNECĂRI, DE CĂDERI. 

În cartea „De ce harul schimbă totul?” - Chuck Smith, acest om al lui Dumnezeu spunea cum caută să nu lase nicio clipă să se scurgă degeaba, și chiar atunci când se află cu mașina în așteptare la un semafor are un Nou Testament lângă el, pe care-l deschide și din care citește un verset două și meditează. 

Gândiți-vă la sfaturile apostolului Pavel către tânărul Timotei: 

ȚINE-TE DE SFATURILE ȘI ÎNVĂȚĂTURILE DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU 
  • Dreptarul învăţăturilor sănătoase, pe care le-ai auzit de la mine, ţine-l cu credinţa şi dragostea care este în Hristos Isus.  (2 Timotei 1:13) 
  • Tu să rămâi în lucrurile pe care le-ai învăţat şi de care eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat; din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.  (2 Timotei 3:14-17) 

CAUTĂ PĂRTĂȘIA OAMENILOR LUI DUMNEZEU (UNDE POȚI PRIMI SFATURI ȘI ÎNVĂȚĂTURI BUNE) 
  • Fugi de poftele tinereţii şi urmăreşte neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.  (2 Timotei 2:22) 

FUGI DE VACARMUL LUMII 
  • Timoteie, păzeşte ce ţi s-a încredinţat; fereşte-te de flecăriile lumeşti şi de împotrivirile ştiinţei, pe nedrept numite astfel,  (1 Timotei 6:20) 
  • Fereşte-te de vorbăriile goale şi lumeşti; căci cei ce le ţin vor înainta tot mai mult în necinstirea lui Dumnezeu.  (2 Timotei 2:16) 
  • Niciun ostaş nu se încurcă cu treburile vieţii, dacă vrea să placă celui ce l-a înscris la oaste.  (2 Timotei 2:4) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu