sâmbătă, 13 august 2016

Cine umblă cu înțelepții se face înțelept

Cine umblă cu înțelepții se face înțelept, dar cui îi place să se însoțească cu nebunii o duce rău. (Prov. 13:20)

De multe ori copiii lui Dumnezeu nu se însoțesc neapărat cu nebunii, dar nici nu perseverează în a se însoți cu cei înțelepți. Ce vreau să spun? Există un pericol al umblării aiurea pe internet, chiar prin „spațiul creștin” ca să zic așa. Mai ascultăm o frântură dintr-o predică, mai vedem o secvență dintr-un film creștin, mai căutăm vreo prorocie nou apărută, mai căutăm printre zecile de mii de cântări de pe internet, etc. Dar, deși pare că ne mișcăm în spațiul creștin, totuși ne mișcăm doar la suprafața lucrurilor, „nu umblăm cu înțelepții”, și câștigul în profunzime spirituală este mic.
Mult mai de folos ne-ar fi dacă ne-am apuca să pătrundem spre esența adevărului Scripturii și să studiem de exemplu o epistolă (să medităm adânc pe parcursul a mai multor zile). Ne-am putea îndrepta către unele mai ușoare, cum ar fi 1,2 Timotei sau 1,2 Tesaloniceni sau spre unele mai profunde, ca Romani și Galateni.

Cred că multora le vine greu, dar se poate începe cu rugăciune: „Doamne, vreau să te cunosc mai în profunzime. Ajută-mă. Deschide-mi o cale. Fă-mă să pricep. Dă-mi lumină și putere. Depărtează-mă de lucrurile superficiale și îndrumă-mă către cele de adâncime spirituală.”
Cu toții cred că ne aducem aminte de îndemnul din Evrei: „De aceea, să lăsăm adevărurile începătoare ale lui Hristos şi să mergem spre cele desăvârşite.” (Evrei 6:1)

Sunt convins că mult mai de folos decât navigarea fără țintă pe internet este studierea consecventă a Scripturii. „...ce se strânge încetul cu încetul, crește.” (Prov. 13:11) Chiar dacă, pentru început, îți vine greu să înveți o metodă de studiu biblic, tot ar fi mai de folos urmărirea unui comentariu făcut de un om al lui Dumnezeu asupra unei cărți din Biblie, decât multe alte lucruri superficiale.
Am în față un comentariu cumpărat recent, foarte accesibil și ușor de citit și de meditat. Se numește „Hristos Marele preot”, scris de Nicolae Moldoveanu. Se găsește de cumpărat la editura Kerigma.


Avem nevoie de Scriptură, dragii mei, în primul rând, de Scriptură. Avem nevoie de înțelegerea marilor adevăruri. Priviți la apostolul Pavel, în epistola către Romani și Galateni. Cât effort depune el, mânat de Duhul Sfânt, să explice credincioșilor din primul veac (care nu erau mai citiți decât mulți dintre noi) lucrurile profunde ale lui Dumnezeu. În cadrul epistolelor, el face referire la evenimente însemnate din Vechiul Testament, din viețile lui Avraam, Isaac și Iacov, ale poporului evreu, apoi din viața Domnului Isus. Ducându-ne la acele trimiteri și meditând, vom trage mult folos duhovnicesc.

Cu ce să începem? În funcție de capacitatea fiecăruia, eu aș recomanda câtva direcții:
Dacă vă e teamă să vă avântați prea departe, puteți începe cu studierea unor comentarii ale unor oameni ai lui Dumnezeu, de preferință a celor care și-au sfârșit alergarea cu bine pe acest pământ. Vi-l readuc aminte pe fratele Nicolae Moldoveanu. Găsiți câteva comentarii de cumpărat, pe cărțile Evrei, Apocalipsa, etc.
Dacă puteți mai mult, încercați să studiați dvs. înșivă o carte din Scriptură. Există, de exemplu, un așa zis „mod inductiv” de studiu, care nu este foarte complicat.
Iar cel mai simplu mod de studiu rămâne memorarea Scripturii și meditarea la ea. Un om al lui Dumnezeu, Johnatan Edwards, în America, acum câteva sute de ani, memora un text din Scriptură (de exemplu „Marta și Maria”, ca să luăm unul scurt), apoi pleca la pădure unde tăia lemne și medita 8 ore la textul din mintea lui. Din această meditație, în care punea o mulțime de întrebări (de ce Maria făcea așa, și Marta invers? De ce …) ieșeau niște mesaje biblice pline de putere pentru biserica unde era păstor, și astfel s-a produs o mare trezire în vremea lui. Dar, el nu naviga pe internet, ci era într-o comuniune strânsă cu Duhul Domnului asupra Cuvântului din mintea lui. Nu era nimic care să-l distragă de la acest lucru minunat: MEDITAREA.

Esența este să ne rugăm Domnului să ne depărteze de lucrurile superficiale, de suprafață și să ne îndrepte spre lucrurile desăvârșite. Din experiența negativă proprie, vă pot spune că poți naviga aiurea câteva ore bune pe internet prin spațiul creștin și să nu te alegi cu mai nimic, și, pe de altă parte, să meditezi zile întregi la un capitol din biblie și să descoperi noi și noi adevăruri, unul mai deosebit ca celălalt.
În afară de asta, umblarea fără țintă pe internet îți împrăștie mintea, în așa fel încât atunci când te așezi în fața unui text din Scriptură, nu-l mai poți studia; mintea îți fuge la frânturi de film, frânturi de imagini, frânturi de cântări. Lucrul acesta nu era posibil acum 20 de ani, dar acum este și este foarte nociv, dezastruos aș spune pentru concentrarea noastră, pentru înțelegerea a ceea ce dorește Dumnezeu să ne spună.
Lucrul acesta se observă și prin faptul că avem extrem de puține descoperiri din Cuvânt.
Orice ar fi, îndemnul meu este să scăpăm de navigarea aiurea pe internet. Aceasta nu ne aduce „iluminare”, ci confuzie, amețeală, împrăștierea gândurilor.
Și citirea unei cărți bune are rostul ei, dar cu mult mai importantă rămâne studierea Cuvântului lui Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu